Choklad- och hasselnötskakor

Choklad- och hasselnötskakor

Choklad- och hasselnötskakor

 

Färdigt på: 1 tim 20 min
Ingredienser

0.25 0.25 sats farmors småkakor (se nedan)
50 50 g mörk kvalitets choklad 70%
50 50 g hasselnötter
Farmors småkakor:
7 7 dl vetemjöl
1 1 dl potatismjöl
1 1 dl strösocker
400 400 g smör, kallt
2 2 msk vatten, kallt

 

Det går bra att frysa degen om det blir över, perfekt om man vill ta ut och baka senare eller när man får gäster på oväntat besök. Den tar givetvis en liten stund att tina.

När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Gör så här:

1. Börja med att blanda ihop degen till farmors småkakor: Blanda vetemjöl, potatismjöl och strösocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.

2. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, varmluft.

3. Hacka chokladen och hasselnötterna grovt (spara några hela att sätta i kakorna) och knåda ihop med degen.

4. När degen vilat färdigt, rulla små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en nöt i varje kaka.

5. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.


Hoppas ni gillar det! <3

Sockerkaka

Här kommer första receptet.
Vi börjar med en klassiker :)

Sockerkaka
Ugnstemp: 175 *C 

50-75 margarin eller smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
  eller rivet skal av ½ citron
1 dl mjölk eller vatten

smörj och ev bröa en avlång form eller rund hål form, ca 1½ liter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Eller låt det ligga framme i rumstemperatur tills det blir mjukt och smidigt.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda
mjöl, bakpulver och vanillinsocker eller citronskal. Rör nerblandningen
i äggsmeten.
Tillsätt matfettet och vätskan.
Rör om tills smeten är jämn och slät.
Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min.

Klart!

Sen så ska man bara få smaka.
Mums.  :P
Det är kul att baka!

Välkommna

Hej det här är min nya baksida.
min blogg  zotizz skriver jag om vardagliga saker och mycket mycket mer.
En sida för alla helt enkelt :) 
Men den här sidan är för dig som inte är rädd för att bränna dig på ugnen eller ha i för mycker mjöl när du gör pannkakor xD
Här får du recept på alla möjliga och omöjliga saker.
Du får veta allt som händer ( och fötter :D ) i bak världen.
Vilket bullrecept som är bäst och annat.
VÄlkommen till bakvärlden :)


Om

Min profilbild

RSS 2.0